Om udgravningen


På toppen af denne morænebakke lige overfor den nuværende Brink Møllegård lå i middelalderen en stor borg, som tilhørte biskoppen i Ribe. I dag er der intet tilbage af middelalderens statelige anlæg, kun teglstensbrokker i jorden, som kommer frem, når der pløjes, afslører hvor borgen har ligget.

En prøvegravning tilbage i 1992 og nu fire udgravningskampagner fra 1999 til 2002 har påvist, at der under pløjelaget heldigvis er noget mere end bare murstensbrokker bevaret efter borgen

 

"Gården Brink" nævnes første gang i 1379, hvor Harrike Støt, foged på Brink, bevidner, at Trøjborgs ridder Henneke Limbæk skyldte Løgumkloster penge. Berømt er det bevarede regnskab, som kan dateres til 1388-89 og blev bearbejdet af Bjørn Poulsen (1990). Det er den eneste bevarede regnskab fra en 1300/1400-tallets gård i Danmark. Det er skrevet, mens Kristian Jacobsen var foged på gården under biskoppen Johan Mikkelsøn, som var biskop i Ribe 1369-88. De skriftlige kilder nævner ikke det præcise årstal for opførelsen af gården, men allerede i 1200-tallet ejede Ribe bispestol omfattende gods i Ballum sogn og nabosognene, blandt andet Møgeltønderhus og Trøjborg. Men det er usikkert, om Brinkgården eksisterede allerede på dette tidlige tidspunkt.

 Til gengæld fortæller kilderne ret præcist, hvornår gården ophører med at eksistere. I 1562 overgiver Jørgen Hansens enke, Fru Bege, gården til Ribes lensmand. Herefter forpagtede 48 bønder i Ballum sogn jorden og bygningerne blev revet ned.

 

Udgravninger gennemført af Tenna Kristensen og Lennart Madsen viste, at fundamenter og kælder af mindst én grundmurede bygning er bevaret. Derudover fandtes rester af voldgrav, brolægninger og ildsteder. Fundmaterialet støtter en datering af kontekster i periode mellem ca. 1250 og ca. 1550.

 

I forår 2017 fortog en arbejdsgruppe under ledelse af Christoph Rinne fra Christian-Albrechts-Universität Kiel en større prospektion af borgens grundflade, hvis resultater danner udgangspunkt for vores udgravningskampagne.

 

Selve udgravningsprojekt er en kooperation af Museum Sønderjylland, Christian-Albrechts-Universität Kiel og Aarhus Universitet. Udgravningsøvelse er en central del af arkæologistudiet, og flere af de studerende skal deltage i mere end én udgravning i deres uddannelsesforløb.

Kommentarer